. . .

Hur du vinner en pokerturnering

 

I den första artikeln om hur du skall vinna en pokerturnering talade vi om att inte anpassa sitt spel för turneringsspel, jag avhandlade tre specifika frågor om detta och pratade lite om att det inte skiljer så mycket på strategi inför turnerings spel och vanlig spel, ring games. Nu skulle jag vilja förklara vad jag menar med att svara på en fjärde fråga, och tala om vilka två situationer det är rätt att avvika från att bara spela sitt bästa spel.

Den fjärde frågan: Visst måste väl den annorlunda vinst strukturen mellan turnerings och ring game spel betyda någonting?

Ja, turneringsspel skiljer sig från vanligt live spel så att du blir belönad för hur länge du är kvar i spelet, istället för hur många marker du tjänat ihop.

I ring game poker är markerna du sparar genom att folda lika mycket värda som marker du vinner av att spela. I turneringsspel är faktiskt markerna du sparar viktigare.

Tänk dig en vanlig $1,000 buy-in turnering med 100 spelare, där första plats är värd $40,000 utav en prispott på $100,000.

I början av tävlingen har alla 1,000 i marker till ett värde av $1,000. Den slutgiltiga vinnaren kommer att ha 100,000 i marker, som i ett vanligt ring game är $100,000. I en turnering är samma $100,000 värda bara $40,000, vilket betyder att varje 1,000-talet marker bara är värda $400. I och med att din stack växer minskar värdet på varje marker, vilket betyder att du vill ta färre risker i en turnering, om man jämför med ett vanligt ring game. (Och om du är riskbenägen över huvud taget i ring games, kanske du spelar över din bankrulle.) Anpassa inte ditt spel för turneringar. De flesta spelare skulle klara sig bättre om de inte ändrade sitt spel alls, jämfört med de förändringar de gör.

Efter att jag sagt detta kommer här två fall där det hjälper att anpassa spelet:

1. När du är alldeles utanför pengarna.
Om du har en liten stack, måste du vara mycket försiktig när du lämnar ifrån dig dina marker, särskillt med en call.

Om du har en stor stack, vänta efter chanser att sätta press på de med små eller mdium stackar, speciellt de med medium stackarna. Dessa spelare kommer att vara minst sugna på att sätta emot dig, och det borde vara lätt att köpa deras blinds och antes.

Om du har en medium eller liten stack måste du vara lite mer försiktig. Kom ihåg att de andra spelarna, inte ens de med en stor stack, är särskilt intresserade av att hamna i närkamp med dig. De vill bara stjäla från dig utan kamp. Var beredd att köra lite med dem, och till och med stå upp emot dem ibland när de försöker sätta sig på dig. Det här resulterar ofta i ett chicken tävling mellan de större stackarna för att se vilken av dem som kan lura åt sig mest blinds.

2. Vid finalbordet
Att anpassa ditt spel mycket lite innan man är en spelare från finalbordet är nädvändigt. Nu skall du börja att spela en aning tightare, det här är nästa punkt där vinststrukturen betalar dig för att du hänger kvar längre än andra spelare.

Ta tillvara på tillfällen att sätta press på de andra spelarna, speciellt de minsta stackarna. Det här är ett bra tips för hela finalbords spelet.

Hur är det med heads-up spelet då?
Det är inte nödvändigt att anpassa ditt spel mer än så. Du spelar en vinnaren tar allt freeze-out, skillnaden mellan att komma etta eller tvåa.

Kom ihåg: justeringar av sitt turneringsspel skall göras med finess. Det är sällsynt att ditt spel borde vara dramatiskt annorlunda i turneringsspel. När du tvekar, spela ditt bästa spel. Och om du aldrig anpassar ditt bästa spel, har du en bra chans att vinna, oberoende av vilket spel du spelar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *